Bostuin Rotterdam

Met het plan Bostuin Rotterdam wordt natuur-inclusief bouwen tot in het extreme doorgezet. Het hoofddoel: een echt bos maken in het hart van het dichtbevolkte stadsdeel Rotterdam Zuid. Bij het ontwerpen werden alle zeilen bijgezet om dit duurzame ideaal waar te maken.

Het blok bevindt zich in Parkstad, een nieuw stadsdeel waar bestaande structuren en nieuwe, grootstedelijke ontwikkelingen samenkomen. Het stadsblok sluit aan op deze verschillende karakteristieken door, met verspringende volumes en verbijzonderingen op de hoeken, op zichzelf een passtuk te zijn. Aan de Laan op Zuid voegt het plan zich in de oplopende volumes richting Feyenoord City, waarbij hoogteaccenten verspringen in het straatbeeld. De samenhangende, maar gedifferentieerde gevels geven vorm aan een dynamisch straatbeeld, waarbij panden van vier tot acht woningen te onderscheiden zijn in hoogte, materiaal en detaillering. Samen staan ze als een hechte familie van panden in de straat en rondom de binnentuin.

Tegelijkertijd voegt het blok zich in de vervlechting van routes en parken in Parkstad en internaliseert het letterlijk deze ambitie door het volledige binnengebied vorm te geven als voedselbos, waarbij de privézones een directe relatie met het collectieve gebied aangaan.

Een echt bos vereist maximale volle grond, en daarvoor is een innovatieve en integrale parkeeroplossing nodig. Dit parkeerprogramma wordt samen met restfuncties zoals bergingen ondergebracht in een half verdiepte binnenstraat die als een lus rondom de bostuin loopt. Bergingen en schuttingen blijven daardoor uit het zicht van de bostuin waardoor de unieke woonbeleving is gewaarborgd.

De binnenstraat ligt half verdiept onder de woningen. De privébuitenruimtes sluiten hierboven op verschillende manieren aan op de tuin. Soms sluit het groen direct aan op het privédek, soms is er een kleine trap en soms een inkeping in het landschap. Het geplooide maaiveld zorgt ervoor dat de Bostuin voor al zijn bewoners zowel vanaf de begane grond als het dekniveau bereikbaar en beleefbaar is.

Locatie:

Rotterdam, Parkstad

Programma:

Woningbouw

Schaal:

167 woningen

Samenwerkende ontwerper:

ORANGE Architects, Maak Space

Opdrachtgever:

Nederlandse Bouw Unie

Jaar:

2020

Status:

Tender

 

niet zo...
...maar zo
Previous
Next
Previous
Next

Gerelateerde projecten

Patiovilla Leonidas

Op het voormalige hockeyveld van Leonidas in Rotterdam is een wijk gebouwd met vrijstaande woningen met een zeer hoge duurzaamheidsambitie.…

Bekijk...

Villa ’s Gravenweg

Aan de statige ’s Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel ligt een prachtige oude villa. Een ogenschijnlijk eenvoudige garage ontvouwt…

Bekijk...

NN kralingen

In opdracht van de Nederlandse Bouw Unie  hebben De Kovel Architecten en studio AAAN een plan gemaakt voor de nieuwbouwlocatie ‘Noordelijk Niertje Oost‘…

Bekijk...