Bostuin

Met het plan Bostuin Rotterdam wordt natuur-inclusief bouwen tot in elk detail van het gebouw doorgezet. Het hoofddoel: een echt bos maken in het hart van het dichtbevolkte stadsdeel Rotterdam Zuid. Het bos in de binnentuin wordt ontworpen als een voedselbos, waar bewoners, maar ook omwonenden kunnen plukken en verzamelen. Het bos kan ook een rol spelen in de natuureducatie van het onderwijs in de buurt of opengesteld worden voor een oogstfeest in de wijk.

Het blok bevindt zich in Parkstad, een nieuw stadsdeel waar bestaande structuren en nieuwe, grootstedelijke ontwikkelingen samenkomen. Aan de Laan op Zuid voegt het plan zich in de oplopende grootstedelijke architectuur richting Feyenoord City met hoogteaccenten verspringend in het straatbeeld. De gevels aan de Hilledijk sluiten aan op de hoogte en geleding van de bestaande bebouwing van de Afrikaanderwijk. De samenhangende, maar gedifferentieerde gevels geven vorm aan een dynamisch straatbeeld, waarbij panden van vier tot acht woningen te onderscheiden zijn in hoogte, materiaal en detaillering, net als in de Afrikaanderwijk. Samen staan ze als een hechte familie van panden in de straat en rondom de binnentuin.

Een echt bos vereist maximale volle grond, en daarvoor is een innovatieve en integrale parkeeroplossing nodig. Dit parkeerprogramma wordt samen met restfuncties zoals bergingen ondergebracht in een half verdiepte binnenstraat die als een lus rondom de bostuin loopt. Bergingen en schuttingen blijven daardoor uit het zicht van de bostuin waardoor de unieke woonbeleving is gewaarborgd.

De privébuitenruimtes sluiten hierboven op verschillende manieren aan op de tuin. Soms sluit het groen direct aan op het privédek, soms is er een kleine trap en soms een inkeping in het landschap. Het geplooide maaiveld zorgt ervoor dat de Bostuin voor al zijn bewoners zowel vanaf de begane grond als het dekniveau bereikbaar en beleefbaar is. Op strategische plekken zijn gezamenlijke ruimtes voorzien om samen te koken of te eten of te tuinieren op de daktuin met kas.

niet zo...
...maar zo
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide