Drooghout

Het gebied rondom buitenplaats Koningsweg bestond tot de middeleeuwen uit dichte bossen. Door menselijk ingrijpen veranderde het gebied meerdere malen van gedaante. De voormalige legerbasis wordt nu getransformeerd tot woningen waarnaast zowel bos als heide landschap wordt teruggebracht. De folly is op de grens tussen bos en heide gepositioneerd, tussen twee vormen van cultuurlandschap, balancerend op een heuvelrug. Het ontwerp neemt de gestalte aan van drooghout. In essentie hetzelfde als kaphout, doch verschillend in fase tussen natuurlijk en kunstmatig. De stapel hout ligt op de heuvelrug te drogen en dreigt elk moment het fragiele heidelandschap in te kantelen: het ontwerp symboliseert zo in letterlijke en in cultuurhistorische zin de mensgemaakte overgang tussen bos en heide. De folly is een opvallende balkvormige verschijning van 4 bij 4 bij 10 meter. De folly is niet weggestopt of gecamoufleerd in de letterlijke zin van het woord, maar toont zich als een stapel gezaagde en te drogen gelegde balken. Het interieur reageert op de context door middel van twee met elkaar verbonden kamers, waarvan de één gericht is op de heide en de ander gericht op het bos. Tussen de twee ruimtes bevinden zich de natte groepen, een compacte keuken en een buitenruimte.