Het Juvenaat

The redevelopment of the former boarding school ‘Het Juvenaat’, located next to the train station in Etten-Leur, has given rise to a new residential campus with a unique character. The existing complex, built in 1951 as a boys’ boarding school, has been transformed into a residential building and, together with four new building blocks, forms an ensemble of a total of 120 homes. This entire project was developed from a single integrated vision with the old Juvenaat at its core. The green character of the public space remains the carrier of the area and is the starting point of the new ensemble. The extensive parking program is hidden from view as much as possible, and the new buildings are subdued, seeking to align with the existing architecture. Together, the greenery, the existing, and the new buildings form a residential neighborhood in the green with a campus-like character.

On the former sports field (the Zonnestadkamer), there are two residential buildings designed by Voorwinde Architects and Studio AAAN. These buildings are positioned parallel to a sightline, linking the entrance of the new development to the old chapel, the heart of the Juvenaat grounds.

Between these two apartment buildings lies an inner garden atop a parking garage, which, due to its slightly elevated position, has a certain seclusion. This green garden is the connection between the main entrances of the residential buildings, the existing environment, and the transformed part of the former boarding school.

The new construction presents a dual character. Viewed from the park, the buildings exhibit a formal demeanor. The layout is symmetrical, the ground floor is situated over one meter above ground level, and the facades are distinguished by a rigid grid of large window openings and loggias. The addition of large, staggered balconies and outdoor spaces at the deck level lends an informal character to the side facing the inner garden. The communal garden incorporates various seating areas, creating a vibrant meeting and dwelling space.

On the ground floor, considerable attention has been paid to the transitions between the collective garden, the private outdoor spaces of the homes, and the surrounding greenery. The apartments that border the collective garden directly have private terraces, carefully demarcated with wide planters. These planters are part of the collective garden and provide a gradual transition from private to communal space.

In the new construction, recognizable style elements of the former boarding school building are revisited. The strict symmetry, the shape of the roof, and the distinctive frames around the windows have been reinterpreted in a new way. As a result, the new construction distinguishes itself from the existing buildings, enhancing the architectural cohesion of the ensemble.

Previous slide
Next slide