Hospice de Liefde

Kapelburg, Rotterdam

De afgelopen 25 jaar is boerderij De Kapel in gebruik geweest als werkcentrum voor volwassenen met een (licht) verstandelijke handicap. Voor dit gebruik is de boerderij in 1992 ingrijpend verbouwd en uitgebreid met een werkplaats en een grote broeikas. De stallen van de monumentale boerderij hebben op de begane grond een betonnen vloer gekregen in twee niveaus (hoogteverschil 0,4m) en is er een verdieping aangebracht op ± 3,5m hoogte. De nieuwe werkplaats wordt bereikt door een diagonaal geplaatste gang die ook door de boerderij is doorgezet. Het woonhuis van de boerderij werd gebruikt als kantoorruimte van het werkcentrum.

Bij de herontwikkeling van de boerderij tot hospice is gekozen voor een opzet waarbij de zes appartementen buiten de oude boerderij gesitueerd worden. De eisen die gesteld worden aan goede woonvertrekken (geluid, daglicht, ventilatie etc.) zijn moeilijk te realiseren zonder de monumentale waarden van de boerderij aan te tasten. De historische waarde van de boerderij ligt met name in de oude gevels en het grote rieten dak; in het interieur zijn vooral de oude kolommen en balken van waarde (zie bouwhistorisch onderzoek Eva Osinga-Dubbelboer). Door de sloop van de werkplaats kan de nieuwe uitbreiding ook parallel aan de boerderij geplaatst worden.

Architectonisch is de uitbreiding geïnspireerd op de houten schuren die bij veel boerderijen te vinden zijn.

In de boerderij worden de overige voorzieningen van de hospice ondergebracht, zoals de woonkamer, de keuken, de rituelen ruimte etc. De zolder met de monumentale spanten kan voor een belangrijk deel open blijven. Het oorspronkelijke woonhuis van de boerderij wordt niet gebruikt voor het programma van de hospice en kan daardoor een andere functie krijgen en zelfstandig verhuurd worden.

Locatie:

Kapelburg, Rotterdam

Programma:

Hospice/woning

Oppervlakte:

1069 m2

Samenwerkende architect:

De Kovel Architecten

Opdrachtgever:

Stichting Volkskracht

Jaar:

2017-2019

Status:

Opgeleverd

Fotografie:

Sebastian van Damme

Aannemer:

De Hek b.v.

Constructeur:

Pieters Bouwtechniek

Installatieadviseur:

Deerns 

Gerelateerde projecten

Juvenaat Etten-Leur

Klooster in het landschap De herontwikkeling van het klooster Juvenaat in Etten-Leur is een voortborduren op het landschappelijke ontwerp van…

Bekijk...

Huis FN

De opdrachtgevers voor deze renovatie droomden van een riante open keuken met een open relatie tussen woonkamer, eetkamer en werkvertrekken.…

Bekijk...