foto achtergevel jansstraat arnhem

Jansstraat Arnhem

Verbouwing van woon/winkelpand in Arnhem

Het plan behelst het realiseren van drie appartementen boven een bestaande winkelruimte. Jarenlang werd de winkelruimte inclusief alle bovenliggende verdiepingen verhuurd aan een grote winkelketen. Ten gunste van extra winkeloppervlak op de begane grond is in deze periode de oorspronkelijk entree van de bovenliggende woningen verwijderd, met als gevolgd dat de woonverdiepingen buiten gebruik zijn geraakt en verwaarloosd.

Om de programmatische wijzigingen mogelijk te maken worden twee kleine volumes aan het bestaande pand toegevoegd. Een opbouw aan de achterzijde (Janssteeg) waarmee de toegang tot de woningen op niveau 1 mogelijk wordt gemaakt en een opbouw op het dak waarmee de woning op de derde verdieping toegang krijgt tot een buitenruimte op het dak. In lijn met eerder gemaakte opbouwen op de naastliggende panden is de nieuwe dakopbouw teruggeplaatst ten opzichte van de voorgevel. De opbouw zal dusdanig vanuit de winkelstraat niet waarneembaar zijn.

Aan de Janssteeg worden twee nieuwe entrees gemaakt; een expeditie entree voor de winkel en een hoofdentree voor de bovenliggende woningen. De bestaande gevels van het pand worden gerenoveerd en waar mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld. De gevel aan de Janssteeg verkeert in zeer slechte staat. Mede als gevolg van het toevoegen van een extra verdieping is besloten deze gevel volledig te vernieuwen.

De nieuwe gevels van de dakopbouw en de entree aan de Janssteeg zijn verdeeld in vier traveeën. Deze verdeling wijkt af van de bestaande gevelindeling (drie traveeën). Dusdanig wordt een subtiel onderscheid gemaakt tussen de oorspronkelijke gevels en de nieuwe toevoegingen.

locatie:

Jansstraat, Arnhem

programma:

Woningen, Winkel

oppervlakte:

400 m2

jaar:

2014

opdrachtgever:

de panden Arnhem b.v.

aannemer:

Berendsen van Geemen

constructeur:

Pieters Bouwtechniek

samenwerkende architect:

United Architects b.v.

foto entree jansstraat arnhem
schema jansstraat arnhem
foto nieuwe gevel jansstraat arnhem

Gerelateerde projecten

Patiovilla Nesselande

Het woonhuis is gesitueerd op een eiland-kavel in waterwijk Nesselande, Rotterdam. Uitgangspunt voor het ontwerp was om een levensloopbestendige woning…

Bekijk...

Stadscanyon

Studio AAAN and Common Practice were given the opportunity to develop a housing scheme for housing corporation Stadgenoot. A large…

Bekijk...