Juvenaat

Klooster in het landschap De herontwikkeling van het klooster Juvenaat in Etten-Leur is een voortborduren op het landschappelijke ontwerp van het bestaande kloostercomplex. Het ontwerp van het oorspronkelijke klooster uit de eerste helft van de 20e eeuw breekt radicaal de klassieke typologie van een gesloten kloostergang rond een binnencour en zoekt de verbining met het landschap. Een aaneenschakeling van karakteristieke, prettige buitenruimtes is even belangrijk als de kwaliteit van de binnenruimtes.

Continuiteit ontwerpstrategie Met een identieke strategie worden nu, door middel van transformatie en nieuwbouw, 120 woningen geraliseerd in het bestaande klooster en de vier nieuwe bouwblokken. In het nieuwe plan worden bestaande hoven en routes opnieuw tot leven gebracht en daarnaast nieuwe toegevoegd. Zo wordt de begane grond van de centrale kapel vrijgemaakt, en daarmee het hart van het nieuwe gebied. De nieuwe en bestaande routes door het plan kruizen elkaar op deze centrale plek.

Maximalisatie woonkwaliteit Tussen de twee oostelijke nieuwe blokken wordt op het dek van de ondegrondse parkeergarage een nieuw plein toegevoegd. Waar de gebouwen rondom als paviljoens in het landschap staan, ontstaat hier een stadskamer met groene perken en plantenbakken. De nieuwe wooncampus maximaliseert de diversiteit in ontmoetingsplekken, wandelroutes en woonbeleving.

Sobere vormgeving en materialen De vier nieuwe woonblokken vormen een vanzelfsprekend ensemble met de bestaande architectuur. De vormgeving van de wederopbouw van het klooster refereert aan Romaanse bouwstijlen met de massieve opbouw en robuuste kaders. In de nieuwe blokken zijn deze thema’s opnieuw geinterpreteerd.

Bewust voor de toekomst De woningen zijn energieneutraal, de structuur flexibel en gebruikte materialen zo veel mogelijk circulair. Het Juvenaat is verwoven met de geschiedenis van de plek en is het ontworpen voor duurzame toekomst.

underground parking
ground floor
first floor
second floor
Previous slide
Next slide