Juvenaat Etten-Leur

Klooster in het landschap

De herontwikkeling van het klooster Juvenaat in Etten-Leur is een voortborduren op het landschappelijke ontwerp van het bestaande kloostercomplex. Het ontwerp van het oorspronkelijke klooster uit de eerste helft van de 20e eeuw breekt radicaal de klassieke typologie van een gesloten kloostergang rond een binnencour en zoekt de verbining met het landschap. Een aaneenschakeling van karakteristieke, prettige buitenruimtes is even belangrijk als de kwaliteit van de binnenruimtes.

Continuiteit ontwerpstrategie

Met een identieke strategie worden nu, door middel van transformatie en nieuwbouw, 120 woningen geraliseerd in het bestaande klooster en de vier nieuwe bouwblokken. In het nieuwe plan worden bestaande hoven en routes opnieuw tot leven gebracht en daarnaast nieuwe toegevoegd. Zo wordt de begane grond van de centrale kapel vrijgemaakt, en daarmee het hart van het nieuwe gebied. De nieuwe en bestaande routes door het plan kruizen elkaar op deze centrale plek.

Maximalisatie woonkwaliteit

Tussen de twee oostelijke nieuwe blokken wordt op het dek van de ondegrondse parkeergarage een nieuw plein toegevoegd. Waar de gebouwen rondom als paviljoens in het landschap staan, ontstaat hier een stadskamer met groene perken en plantenbakken. De nieuwe wooncampus maximaliseert de diversiteit in ontmoetingsplekken, wandelroutes en woonbeleving.

Sobere vormgeving en materialen

De vier nieuwe woonblokken vormen een vanzelfsprekend ensemble met de bestaande architectuur. De vormgeving van de wederopbouw van het klooster refereert aan Romaanse bouwstijlen met de massieve opbouw en robuuste kaders. In de nieuwe blokken zijn deze thema’s opnieuw geinterpreteerd.

Bewust voor de toekomst

De woningen zijn energieneutraal, de structuur flexibel en gebruikte materialen zo veel mogelijk circulair. Het Juvenaat is verwoven met de geschiedenis van de plek en is het ontworpen voor duurzame toekomst.

Samenwerkende architect:

Voorwinde Architecten

Opdrachtgever:

Nederlandse Bouwunie

Impressies:

PF Visual

Jaar:

2018 – heden

Fase:

DO

parkeerkelder
begane grond
eerste verdieping
tweede verdieping
Previous
Next

Gerelateerde projecten

Patiovilla Leonidas

Op het voormalige hockeyveld van Leonidas in Rotterdam is een wijk gebouwd met vrijstaande woningen met een zeer hoge duurzaamheidsambitie.…

Bekijk...

Wantijhof

In samenwerking met de Nederlandse Bouw Unie (NBU) heeft studio AAAN de marktselectieprocedure Energievlek J in Dordrecht gewonnen. Het plan,…

Bekijk...

Stadscanyon

Studio AAAN and Common Practice were given the opportunity to develop a housing scheme for housing corporation Stadgenoot. A large…

Bekijk...