Leven Lief Huis

In navolging van het succes van het Ramses Shaffy huis in Amsterdam wordt op het Oostenburgereiland in Amsterdam een huis voor kunstenaars gebouwd die niet langer zelfstandig kunnen wonen. Het huis staat voor een andere manier denken over hoe ouderen op een waardige manier de laatste periode van het leven kunnen vormgeven. De 36 studio’s zijn zodanig flexibel ontworpen dat de ruimtes kunnen worden geschakeld om te schilderen, met op de bovenste laag noorderlicht door de sheddaken.

De zorgfunctie van het gebouw vereist dat het gebouw functioneert als een intiem en soms zelfs afgesloten woongebouw, terwijl het karakter open en uitnodigend is. Deze tegenstrijdigheid is op een ogenschijnlijk eenvoudige manier verwerkt in de organisatie van de begane grond met het restaurant, de expositieruimte, huisartsenpraktijk en gastenkamer.

Aan het plein toont het gebouw zich enerzijds als een stoer vrijstaand industrieel object en anderzijds als een uitvergroting van een vriendelijke vrijstaande stadsvilla met een duidelijke voordeur en een bijzondere kap. De gevel is geïnspireerd op de historische gebouwen op het Oostenburgereiland en de meer abstract vormgegeven pakhuizen die tot voor kort op het Oostenburgereiland stonden. Met bijzondere metselwerkverbanden en contrasterende belijningen wordt het rationele gevelgrid vervlochten met een moderne ornamentiek.

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide