Leven Lief Huis

Op een prachtige plek in de stad komt er een huis voor kunstenaars. Ze hebben ervoor gezorgd dat de stad is zoals ze is, maar nu hebben ze ook zelf zorg nodig. Het Leven Lief Huis is een open plek waar de stad naar binnen komt, kunst en cultuur ademt, verbinding met publieke ruimte maakt, het plein, de straat, de buurt. Maar het is ook een intiem gebouw, een huis, een veilige plek, een plek om te bezinnen en te creëren, te ontmoeten en verbinden. Het ontwerp weerspiegelt deze verbinding. De oude en de nieuwe stad, het werken en het wonen, het publieke en het private. De herkenning van de open blik in de ogen van een vreemde.

Het ontwerp van het Leven Lief Huis zoekt bewust naar dubbelzinnigheid: enerzijds een stoer vrijstaand industrieel object aan het plein, anderzijds ook leesbaar als een uitvergroting van een vriendelijke vrij-staande stadsvilla met een duidelijke voordeur en een bijzondere kap. Een dubbelzinnigheid die ook past bij de bijzondere woonfunctie die het gebouw vervult.

De bijzondere metselwerkgevels zijn een uitdrukking van het dubbelzinnige karakter. Het gevelpatroon zoekt aansluiting met de achtergrond van de bewoners als makers van kunst. Het spel met horizontale lijnen in het metselwerk verwijst naar meer traditionele vormen van geveldecoratie. In de abstractie en asymmetrie wordt gezocht naar een nieuwe interpretatie van industriële expressie. Het ontwerp van het gridpatroon in de gevel haalt inspiratie uit de krachtige ontwerpen van Anni Albers, die binnen haar atelier in het Bauhaus zocht naar het verenigen van de rigiditeit van industriële weeftechnieken met de vrije expressie van kunst.

Stedenbouwkundig zoekt de massa van het gebouw aansluiting bij de omgeving en erkent op subtiele wijze de verschillende schalen. Tegelijk met het gebouw wordt een nieuwe tuinmuur ontworpen in dialoog met de aangeheelde oude toegangspoort. De twee muren samen vormen een symbolische entree die er aan herinnert dat men een voormalige industriële enclave betreed, een stad in een stad.

De lineaire opzet van de draagstructuur geeft volledige vrijheid aan de invulling van de twee buitenste stramienen en maakt extra grote gevelopeningen mogelijk in de noord- en zuidgevels. Vanuit de sociëteit is er daardoor een breed uitzicht op de tuin. Door de puien open te zetten wordt de deels verharde tuin een verlenging van de zit- en eetkamer.

Locatie:

Amsterdam, Oostenburg

Programma:

Ouderenzorg

Schaal:

32 wooneenheden

Samenwerkende ontwerper:

Common Practice

Jaar:

2020

Status:

Competitie

Previous
Next
Previous
Next
Previous
Next

Gerelateerde projecten

Wantijhof

In samenwerking met de Nederlandse Bouw Unie (NBU) heeft studio AAAN de marktselectieprocedure Energievlek J in Dordrecht gewonnen. Het plan,…

Bekijk...

Hospice de Liefde

Aan de zuidrand van Rotterdam staat de monumentale boerderij ‘de Kapel’. Dit rijksmonument is herontwikkeld tot een centrum voor terminale…

Bekijk...

Het Leeuwenhart

Het leeuwenhart belichaamt het thema verbinding, ingesloten door de grootstedelijke Laan op Zuid, de dichtbevolkte Afrikaanderwijk en een toekomstig dijkpark.…

Bekijk...