Patiovilla Leonidas

Een patiovilla op het Leonidas terrein in Rotterdam

Op het voormalige hockeyveld van Leonidas in Rotterdam is een wijk gebouwd met vrijstaande woningen met een zeer hoge duurzaamheidsambitie. 46 woningen bij elkaar als in een ‘volkstuincomplex’. De woningen verschuilen zich niet achter hoge heggen en schuttingen, maar vormen samen een bont geheel in een parkachtige, autoluwe setting. 

De patiowoning omarmt deze ambitie door de leefruimtes met grote ramen en de tuin te positioneren aan de zuidelijke straatkant. De leefruimtes in de woning zijn vervolgens georganiseerd rondom een patio: een deel van de tuin waar je beschutting tegen wind en geluid kan zoeken, en kan genieten van je privacy.

Elke kamer is vier bij vier meter en samen vormen ze een ruimtelijke eenheid met de doorzichten door de patio; als centrale kamer die daarmee ook deel van het interieur wordt. 

De patio is daarom ook gematerialiseerd als één van de kamers van het interieur en contrasteert zodanig met de houten buitenzijde van het huis. De buitenzijde is bijna volledig gesloten en opent zich ter plaatse van de patio en de woonkamer naar de tuin.

Om op het juiste moment zonlicht in het hart van het huis binnen te halen is op de verdieping één kamer een buitenkamer. Hier komt de dakvorm samen in het laagste punt om de bezonning van de patio te optimaliseren. Dit zorgt voor de specifieke hoofdvorm van de woning en resulteert in een dubbel gekromd groendak dat aan de binnenzijde is opgebouwd uit verschrankte houten plafondbalken. 

De precieze stapeling en schakeling van kamers vormt een huis met beschutte plekjes en genereuze openingen, royale ruimtes en intieme kamers.


locatie:

Leonidas terrein, Rotterdam

programma:

Woonhuis

oppervlakte:

150 m2

jaar:

2016 – 2018

fotografie:

Sebastian van Damme

opdrachtgever:

particulier

aannemer:

Van Meijeren b.v.

constructeur:

A. de Lange

Installatieadviseur:

S&W consultancy

begane grond
verdieping
Previous
Next
maquette foto woonhuis leonidas

Gerelateerde projecten

Bostuin Rotterdam

Met het plan Bostuin Rotterdam wordt natuur-inclusief bouwen tot in elk detail van het gebouw doorgezet. Het hoofddoel: een echt…

Bekijk...

NN kralingen

In opdracht van de Nederlandse Bouw Unie  hebben De Kovel Architecten en studio AAAN een plan gemaakt voor de nieuwbouwlocatie ‘Noordelijk Niertje Oost‘…

Bekijk...

Het Leeuwenhart

De Leeuwenkuil is een scharnierpunt in een van de grootste stedelijke ontwikkelingsgebieden van Rotterdam: Parkstad. Met de ontwikkeling van het…

Bekijk...