Patiovilla Leonidas

Een patiovilla op het Leonidas terrein in Rotterdam

Op het voormalige hockeyveld van Leonidas in Rotterdam is een wijk gebouwd met vrijstaande woningen met een zeer hoge duurzaamheidsambitie. 46 woningen bij elkaar als in een ‘volkstuincomplex’. De woningen verschuilen zich niet achter hoge heggen en schuttingen, maar vormen samen een bont geheel in een parkachtige, autoluwe setting. 

De patiowoning omarmt deze ambitie door de leefruimtes met grote ramen en de tuin te positioneren aan de zuidelijke straatkant. De leefruimtes in de woning zijn vervolgens georganiseerd rondom een patio: een deel van de tuin waar je beschutting tegen wind en geluid kan zoeken, en kan genieten van je privacy.

Elke kamer is vier bij vier meter en samen vormen ze een ruimtelijke eenheid met de doorzichten door de patio; als centrale kamer die daarmee ook deel van het interieur wordt. 

De patio is daarom ook gematerialiseerd als één van de kamers van het interieur en contrasteert zodanig met de houten buitenzijde van het huis. De buitenzijde is bijna volledig gesloten en opent zich ter plaatse van de patio en de woonkamer naar de tuin.

Om op het juiste moment zonlicht in het hart van het huis binnen te halen is op de verdieping één kamer een buitenkamer. Hier komt de dakvorm samen in het laagste punt om de bezonning van de patio te optimaliseren. Dit zorgt voor de specifieke hoofdvorm van de woning en resulteert in een dubbel gekromd groendak dat aan de binnenzijde is opgebouwd uit verschrankte houten plafondbalken. 

De precieze stapeling en schakeling van kamers vormt een huis met beschutte plekjes en genereuze openingen, royale ruimtes en intieme kamers.


locatie:

Leonidas terrein, Rotterdam

programma:

Woonhuis

oppervlakte:

150 m2

jaar:

2016 – 2018

fotografie:

Sebastian van Damme

opdrachtgever:

particulier

aannemer:

Van Meijeren b.v.

constructeur:

A. de Lange

Installatieadviseur:

S&W consultancy

begane grond
verdieping
Previous
Next
maquette foto woonhuis leonidas

Gerelateerde projecten

Patiovilla Nesselande

Het woonhuis is gesitueerd op een eiland-kavel in waterwijk Nesselande, Rotterdam. Uitgangspunt voor het ontwerp was om een levensloopbestendige woning…

Bekijk...

Roomse Slag

Kwalitatieve woononderzoeken tonen aan dat mensen woonbuurten waar ‘ontmoeting’ logisch plaats vindt hoger waarderen dan anoniemere buurten. Ook in de…

Bekijk...

Wantijhof

In samenwerking met de Nederlandse Bouw Unie (NBU) heeft studio AAAN de marktselectieprocedure Energievlek J in Dordrecht gewonnen. Het plan,…

Bekijk...