Villa ‘s Gravenweg

Uitbreiding van een Villa in Nieuwerkerk aan den IJssel

Aan de statige ’s Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel ligt een prachtige oude villa. Een ogenschijnlijk eenvoudige garage ontvouwt zich aan de tuinzijde tot een genereuze, lichte woonkeuken en slaapkamer. En transformeert zo het klassieke woonhuis in een levensloopbestendige woning.

Het bestaande woonhuis daterend uit de jaren 20 van de vorige eeuw, is volledig in ere hersteld. De bestaande dakkapellen zijn vernieuwd. Aan- en uitbouwen aan de achterzijde van het pand maken plaats voor een nieuwe L-vormige aanbouw. Deze moderne aanbouw contrasteert sterk van het oorspronkelijke pand en wordt middels een glazen overgangszone verbonden aan de woonkamer.

De bestaande woning wordt met de nieuwe uitbreiding levensloopbestendig gemaakt. In deze aanbouw zijn een badkamer, een berging, een master bedroom en de eetkamer / keuken gesitueerd. De oksel van het L vormige volume is volledig transparant, wat resulteert in hele prettige, lichte ruimtes. De buitenzijden van het volume zijn gesloten. Dusdanig hebben de nieuwe gebruiksfuncties allen zicht op de achterliggende tuin zonder dat dit ten koste gaat van de privacy.

De nieuwe aanbouw is volledig omkleed met Western Red Cedar verticale delen. De vloeren, wanden en plafond zijn ingetogen van kleur. In de lichte ruimte staat een houten volume, tevens van Western Red Cedar, dat de berging en badkamer omsluit. Apparatuur van de keuken is geintegreerd in het houten meubel en zo grotendeels aan het zicht onttrokken.